Ik kwam dit mooie stukje tekst tegen en ik kan het niet laten om deze te delen

 

vitale-vrouwen-loslaten

Loslaten…. het is zo gemakkelijk gezegd en zo moeilijk gedaan. Tenminste dat is wat ik veel mensen hoor zeggen. Want hoe doe je dat dan? Een hele mooie zin die ik ergens tegenkwam, biedt handvatten.   “ Loslaten is een andere manier van vasthouden”.

“Loslaten is een andere manier van vasthouden” kun je zowel letterlijk als figuurlijk toepassen. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je het hebt over materiële dingen zoals teveel kleding en schoenen in je kast. Of over ervaringen en herinneringen die je met je meedraagt.

Een andere manier van vasthouden suggereert niet zozeer dat je er vanaf kunt, dat je het weg moet doen maar dat een andere manier van er mee omgaan voldoende is. Het tegenovergestelde van loslaten is vasthouden. Vasthouden kun je doen door het krampachtig vast te houden of  je kunt dat  doen met een open hand waar het losjes in ligt. Het krampachtig vasthouden geeft zoals het woord het al zegtvitale-vrouwen-loslatenkramp, het kost energie. Het kost je aandacht,  misschien wel zo zeer ,dat er geen aandacht, geen ruimte is voor andere zaken. Terwijl iets vasthouden met een open hand, dat suggereert iets van lichtheid, losheid, als dat je er mee in verbinding bent zonder dat het nu veel aandacht of energie vraagt.

Loslaten als een andere manier van vasthouden geeft aan dat je je anders wilt verhouden tot dat waar je van af wilt. Vanuit een open hand , wat het ook is, kan het gemakkelijk weggaan, van je hand af vallen of door de wind meegenomen worden. Met een open hand kun je ook gemakkelijk iets weggeven.

Weggeven geldt voor materiële zaken maar net zo goed voor psychische, emotionele zaken. Weggeven van iets wat jou niet langer dient, aan een ander die er blij mee is, vind ik een bevredigende manier van weggeven. Dat kan met spullen aan het goede doel, de weggeefwinkel of iemand in je vriendenkring. Misschien is jouw gebeurtenis, een verhaal wat verteld of opgeschreven kan worden. Wat een ander wil horen of lezen waardoor  jij het los kunt laten.

En als er niemand is die iets wil met jouw materiële zaken dan geef je het mee  aan de vuilnisdienst. En daar wordt het als afval verwerkt en gerecycled. Dat is een heel letterlijke vorm van loslaten. Loslaten van ervaringen of van ideeën is eigenlijk hetzelfde. Misschien is er niemand die er iets mee kan en  is de levenscyclus van dat idee of die gebeurtenis afgelopen en is het rijp voor recycling. Laat het figuurlijk gesproken liggen in een open hand, laat het verwaaien in de wind, laat het uiteen vallen in 1000 stukjes, laat de tijd z’n werk doen; niets blijft hetzelfde.

Een gesloten of een open hand, of wel het is jouw mindset die bepaalt hoe je wel of niet iets vasthoudt en dus ook of je wel of niet iets kunt los laten. 22 maart is de landelijk Loslaatdag. Laat je inspireren door deze dag, de 2de dag van de lente. Gebruik de energie van het voorjaar om eens lekker op te ruimen. Je hoeft  niet op deze dag te wachten, je kunt ieder moment bedenken dat je iets loslaat. Wat wil jij opruimen?

 

Bron: http://www.vitalevrouwen.com/loslaten-van-vasthouden/